De Loods
De Loods, een ode aan het industriële verleden van het Cruquiuseiland. LEVS architecten ontwierp deze reconstructie van een bestaande industriële loods in opdracht van Amvest. Als laatste van drie projecten in de binnenbocht – De Bocht, 2Peer, De Loods – en project Harbour Club aan het begin van de wijk is ook De Loods nu opgeleverd en bewoond. Het gebouw biedt ruimte aan 8 bijzondere loftwoningen van 140 tot 200 m². Binnenin herinneren de hergebruikte, originele stalen spanten aan de geschiedenis van het gebouw. Bewoners zijn nog aan het afbouwen, maar het gebouw is definitief tot leven gekomen.
Rijk industrieel verleden
Halverwege de gebogen Cruquiusweg werd de karakteristieke loods in 1959 als magazijn gebouwd en tot medio 2015 door afvalbedrijf Remepa gebruikt. Net als de gebouwen van de Insulinde oliefabriek ernaast en de voormalige Sigma verffabriek getuigde deze loods van het rijke industriële verleden van het gebied. Daarom werd het gebouw op gemeentelijke spelregelkaart Cruquiuseiland als ‘behoudenswaardig’ aangeduid.
Karakteristieke elementen
Het meest typerende van het gebouw is de contour met een hoofdbeuk en puntdak en aan weerszijden twee lagere zijbeuken. De constructie van stalen spanten met de vakwerkliggers, de bakstenen buitengevels en de lichtstraten zijn de karakteristieke elementen. Gezien de grondvervuiling met asbest is behoud niet mogelijk en wordt de loods gereconstrueerd.
Fijne buitenruimte
Tussen De Loods en De Bocht loopt een intiem woonstraatje. Langs beide zijden hebben alle woningen een terugliggende buitenruimte. Aan de waterkant begrenst De Loods een nieuw plein, met bomen, bankjes en picknicktafels.
Industriële sfeer
Het parkeren zit verstopt in de kern. Daaroverheen lopen de woningen trapsgewijs omhoog naar een patio in de nok. Binnenin benadrukken de hergebruikte, originele stalen spanten de ruimtelijkheid en geschiedenis van het gebouw. Buiten zorgen de opvallende rode en blauwe schuifdeuren ervoor dat de Loods een niet te missen, vrolijke aanwezigheid in het hart van het eiland is.
Oplevering | 2022 |
Opdrachtgever | Amvest |
Bouwkunding aannemer | Koopmans |
Fotograaf | Ossip van Duivenbode, LEVS architecten |